Home made

Fruitwater, 20 heerlijke recepten en tips

munt3Het is al een aantal jaren hip. Fruitwater. Water dat op smaak is gebracht door er een stuk fruit, groente of een kruid in te leggen. Het is gezond en lekker, en ziet er vooral ook erg leuk uit. Het is goedkoop, makkelijk te maken en een uitstekende dorstlesser.

Ik heb sinds kort altijd een drankdispenser vol fruitwater in de koelkast staan. In dit artikel geef ik een aantal tips en recepten.

“Vooral in de zomer is het belangrijk dat je genoeg water drinkt, en als je hier nog wel eens moeite mee hebt dan kan fruitwater dé oplossing zijn!”

Tip 1

Laat het fruit minstens een nacht lang in het water liggen. Op die manier trekt de smaak echt goed in het water.

munt1Tip 2

Gebruik glazen flessen/karaffen/glazen in plaats van plastic, omdat plastic vaak een bijsmaakje geeft en daarnaast blijven bacteriën makkelijker in plastic achter en zijn gebruikte plastic flesjes minder hygiënisch.
Ik heb zelf gekozen voor een glazen drankdispenser. Die zijn momenteel bijna overal te koop. Zoals deze goedkopere 3 liter dispenser. Of deze dispenser met filter speciaal voor fruit. Ik vind ze in ieder geval érg fijn.

Tip 3

Was je fruit goed voordat je het snijdt en in het water doet, vooral als het fruit niet biologisch is. Op de schil kunnen bestrijdingsmiddelen zitten.

Tip 4

Laat het fruit heel. De smaak trekt er vanzelf uit, en gestampt fruit ziet er minder smakelijk uit en het voegt weinig toe.

Tip 5

Je kan gewoon kraanwater gebruiken, maar probeer ook eens water met koolzuur voor wat variatie.

Tip 6

Serveer je fruitwater met een paar ijsklontjes, een rietje en een schijfje citroen of limoen, en de zomer kan beginnen!

Tip 7

Er zijn talloze variaties te bedenken en de meest vreemde combinaties kunnen heerlijk uitvallen. Probeer dus verschillende combinaties uit.

Tip 8

Heb je fruit over wat overrijp/zacht is, maar nog goed ruikt? Gooi het niet weg, maar gebruik dit in je fruitwater. Overrijp fruit bevat juist meestal extra veel smaak en heeft een hoger suikergehalte wat extra lekker is in je drankje.

Tip 9

Een kan met fruitwater is vrij lang houdbaar in de koelkast. Fruit en kruiden blijven erg lang vers in koud water. Mijn muntwater was 5 dagen later nog net zo groen en vers als net na het plukken!

Tip 10

Er zijn veel recepten te vinden met lavendel. Lavendel kan een lekkere smaak geven aan je fruitwater. De soort die het meest wordt geconsumeerd is de ‘Lavandula Angustifolia’. Dat is de soort die de meeste mensen in hun tuin hebben staan. Andere soorten zou ik niet gebruiken. Let wel op dat de lavendel niet gespoten is. Lavendel die net uit het tuincentrum komt zou ik dan ook niet gebruiken.

“Probeer vooral ook je eigen recepten uit! Neem verschillende soorten fruit die jij lekker vindt, en het drankje kan haast niet mislukken”

munt2Recepten
  1. Munt – limoen – gember
  2. Gember – koriander – sinaasappel
  3. Watermeloen – munt
  4. Bramen – lavendel
  5. Kaneel – appel – citroen
  6. Aardbei – citroen – tijm
  7. Ananas – kiwi – passiefruit
  8. Komkommer – limoen – munt
  9. Kers – braam – framboos – citroen
  10. Honingmeloen – rozenblaadjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.